Gewoontes opbouwen

Gewoontes opbouwen

Gewoontes, hoe bouw je deze het beste op? En nog belangrijker; hou houd je de goede gewoontes vast?

In dit blog gaan we verder in op het creëeren, vervangen en volhouden van (goede) gewoontes.

We zijn al ruim anderhalve maand onderweg in 2023. Als je iemand bent die goede voornemens stelt voor een nieuw jaar en deze vervolgens snel opgeeft, dan ben je je goede gewoontes waarschijnlijk alweer kwijt. 
Het leek ons daarom een uitstekend idee om in het blog van deze week dieper in te gaan op het fenomeen 'gewoontes', en dan vooral hoe je goede gewoontes kunt oppakken en volhouden. 
Dit doen we aan de hand van 3 praktische stappen. Zo kun jij het direct toepassen in je dagelijkse routine.

goede gewoontes

1. Bedenk welke gewoontes je nu al hebt en welke je hiervan wilt elimineren. 

Of je je er nu bewust van bent of niet, iedereen heeft vele gewoontes. Voor sommige is dit het vervelende nagelbijten en voor andere is het iets te veel tijd besteden aan het scrollen op je telefoon.
Neem even de tijd om minimaal 5 gewoontes die je nu al hebt op de schrijven, zowel goede als slechte gewoontes. 
Kies er vervolgens 2 die je in de aankomende maand wilt elimineren. 


2. Denk na over gewoontes die je wilt toevoegen

Nu je je bewust bent van de gewoontes die je al hebt, en er 2 hebt gekozen om te verwijderen uit je leven, kun je kijken naar nieuwe gewoontes. Dit verschilt natuurlijk enorm per persoon. Enkele voorbeelden van vaak voorkomende nieuwe gewoontes; gezonder eten, meer tijd voor mezelf nemen of mijn slaaproutine verbeteren.

Net als bij stap 1 zou ik je willen vragen om even de tijd te nemen om 5 nieuwe gewoontes die je graag zou willen implementeren op te schrijven. Denk er hierbij alsjeblieft aan dat de gewoontes haalbaar en ook vooral meetbaar zijn. Maak dus in plaats van 'meer wandelen' of '20 km per dag'; 'elke dag 5 duizend stappen'. 
Vervolgens kies je slecht één gewoonte waar je je de aankomende week op gaat richten. Kies hiervoor de meest ingrijpende/belangrijkste gewoonte. Doe niet gelijk alle 5 de gewoontes, dit zul je niet vol houden. Je kunt vervolgens de week erna uitbreiden met 1 of 2 nieuwe en wat kleinere gewoontes en je zo langzaam verbeteren als persoon.

gewoontes opbouwen in 3 stappen

3. Houd de gewoontes vast en val niet terug in oude gewoontes

Soms voelt het gemakkelijk om bepaalde gewoonten aan te leren, en soms voelt het bijna onmogelijk. We hebben gemerkt dat niet te streng voor jezelf zijn, het in kleine stappen doen en het gebruik van self-care de kans op het volhouden van gewoontes drastisch verhogen.

 

Bouw dus aan een betere jij in 2023, en houd het met de bovenste tips ook echt vol. Je zult zien dat je als persoon zal gaan groeien en dit geeft weer alleen maar meer motivatie voor het verder verbeteren van je leven. 
Wie weet kunnen stoomtabletten je wel helpen bij jouw journey van zelf ontwikkeling!

Mocht je nog vragen hebben over dit artikel of als er iets anders is waar wij je mee kunnen helpen, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen!