Etherische oliën - Welke invloed heeft het op mij?

etherische oliën en hun werking

De verschillende etherische oliën en hun werking

Etherische olie blijft een lastig te vangen begrip, hier krijgen wij dan ook veel vragen over. Vandaar zullen wij vandaag alles over etherische oliën en de verschillen tussen onze geuren in ons blog toelichten. De 6 geuren die wij aanbieden ruiken namelijk niet enkel anders maar hebben, dankzij de specifieke etherische oliën die wij erin verwerken, ook ieder een andere werking op je zogeheten 'emotionele brein'. 
In dit blog zetten wij de werking per geur op een rij zodat je precies weet welke geur het beste bij jou past voor ieder gewild moment. Wij leveren overigens een soortgelijk overzicht ook bij iedere bestelling van de gift box, dat is altijd handig!

citroen etherische olie











Citroen

De eerste etherische olie die we behandelen is die van de citroen. Zoals iedereen wel zou weten heeft een citroen een sterke en scherpe geur en dit komt ook terug in onze stoomtabletten. Dit staat ook in lijn met de werking van deze geur.

Geur:
S
cherp en fris

Werking:
-Zet je verstand op scherp.
-Ondersteunt je immuunsysteem.
-Verdrijft nare geuren.
-Zuiverend effect op de huid (vooral goedwerkend bij een vette huid).
-Verdrijft luchtweginfecties.
-Boost je productiviteit doordat je minder fouten maakt.

Toepassing:
Ochtend douche voor een energie boost of gebruik  

mint en eucalyptus etherische olie


Menthol en Eucalyptus

Deze essentiële olie kunnen mensen vaak niet direct plaatsen. Menthol wordt vaak in de waar gehaald met mint of munt, al is dit niet precies hetzelfde. Mint is een kruiden plant terwijl menthol een organische stof die (net als hier) vaak in de aromatherapie wordt gebruikt. Eucalyptus is een boom/struik die voornamelijk groeit in Australië. Eucalyptus wordt als etherische olie ook al gebruikt in veel spa's en sauna's en dat is niet voor niks! 

Geur:
Kruidig, fris, zoet, houtig en pittig

Werking:
-Helpt dankzij de ontstekingsremmende, slijmoplossende en virus dodende functie bij hoofdpijn, verkoudheid, keelpijn, koorts, griep, hoesten, astma of hooikoorts.
-Goed tegen een (irriterende) droge huid. Stimuleert de aanmaak van vetcellen en het vochtgehalte in de huid.
- Werkt pijnstillend. Eucalyptus bevat veel ontstekingsremmende stoffen en kan zo ook als pijnstiller fungeren.
- Verlagen van bloeddruk waardoor je stres gehalte daalt. 
- Verhelpt mogelijk eczeem.

Toepassing:
Ideaal als je last hebt van een kleine griep, luchtwegproblemen of over het algemeen minder fit voelt.  

lavendel etherische olie


Lavendel

Lavendel staat bekend om haar mooie paarse tint en de heerlijke geur die de plant produceert. Naast deze 2 feiten heeft lavendel ook als etherische olie nog enkele voordelen. Deze zijn erg verschillende met de andere geuren in dit rijtje en dit is dan ook de rede dat wij deze geur aan ons assortiment hebben toegevoegd. 

Geur:
Kruidig, bloemig, fris en zoet

Werking:
- Kalmerend. Lavendel is bij uitstek een etherische olie die een enorm kalmerend effect met zich meebrengt. In tegenstelling tot geuren als citroen, sinasappel en grapefruit is dit echt een geur die je laat ontspannen in plaats van je op scherp stelt. 
- Reinigend effect. Lavendel olie bevat antiseptische eigenschappen die bacteriën en schimmels doden. Dit helpt ook tegen huidaandoeningen zoals acne.
- Lavendel is een natuurlijk slaapmiddel. Door de uiterst ontspannende staat waar je in geraakt door de stoom uit het stoom tablet val je gemakkelijker in slaap. Door dit te herhalen kunnen je hersenen de geur ook gaan koppelen een het gaan slapen wat dit effect versterkt. 

Toepassing:
Dit is geen verassing; de lavendel geur lijkt wel gemaakt te zijn om te gebruiken voor het slapen gaan. Je zult je veel ontspannener voelen en hiermee een diepere en betere nachtrust tegemoet gaan.

grapefruit etherische olie


Grapefruit

Grapefruit is vrij 'moderne' vrucht en wordt vaak gezien als het broertje van de sinaasappel. Dit is ook niet gek want het hoofd ook enkele overeenkomsten met de sinaasappel, maar is toch ook aanzienlijk anders. Het eten van een grapefruit heeft enkele unieke voordelen zoals het bevorderen van de stofwisseling en vetverbranding. Dit zal niet het geval zijn bij onze stoomtabletten :). Al heeft de grapefruit als etherische olie weer andere voordelen:

Geur:
Helder, bitter zoet, koud en vers

Werking:
- Verhelpt vermoeidheid door de frisse werking. 
- De best helpende etherische olie tegen depressie en andere vormen van geestelijke vermoeidheid. 
- Werkt enorm goed tegen acne. Doordat de geur van de grapefruit ons hormoonsysteem weer in balans brengt. 
- Zorgt voor een snellere spijsvertering. Waardoor je minder lang een 'after diner dip' zult hebben en dus energieker bent.

Toepassing:
Vooral aan te raden als je je even minder energiek voelt, maar is ook geschikt alvorens een grote uitdaging zoals een lange werkdag. 

 

vanille etherische olie


Vanille

Vanille is net als lavendel een geur die veel mensen makkelijke kunnen plaatsen en ook als erg prettig ervaren. Dit dure kruid dat Madagaskar als hofleverancier kent is niet alleen erg lekker in je ijsje, maar heeft ook als etherische olie vele voordelen.

Geur: 
Vol, zoet, kruidig en zacht. 

Werking:
- Vrolijke gesteldheid. Vanille olie schijnt de aanmaak van het geluk stofje dopamine te stimuleren. Hierdoor voel je je vrolijker. Ook ideaal om woede of frustratie te bestrijden dus.  
- Herstellen van het evenwicht. Waar grapefruit ons hormoonsysteem weer in balans brengt doet vanille dit op geestelijk gebied. Dit kun dus goed helpen om je emoties even uit te schakelen en zo alles weer op een rijtje te zetten. 
- Voorkomt impotentie. Door de stimulans van energie en zelfvertrouwen en het voorkomen van bindingsangst. Dit vergroot het libido en de seksuele energie.

Toepassing:
Voor de vanille zou ik niet een specifiek moment op de dag kunnen aanwijzen. Ik denk dat dit bij uitstek een geur is die je moet kiezen als je eraan toe bent. Zit je dus even iets minder in je vel en voel je gevoelens van frustratie of teleurstelling, kies dan voor vanille. 

sinaasappel etherische olie


Sinaasappel

Deze oranje vrucht is niet alleen lekker om in de ochtend als sap te drinken om je vitamines op peil te houden. De sinaasappel heeft ook nog vele anderen voordelen. Dit zit hem dan vooral in de etherische oliën die worden gewonnen uit de schil van de sinaasappel. 

Geur:
Fris, zoet, herfstig, levendig en fruitig.

Werking: 
- Kalmerend bij nervositeit. De sinasappel vermindert niet alleen de strest hormonen wat zorgt voor een ontspannen gevoel. Het geeft je daarbovenop ook een gevoel van zekerheid wat de spanning en nervositeit juist vermindert. 
- Werkt uitstekend tegen depressiviteit. Net als zijn broertje de grapefruit werk  de geur van sinasappel ook goed als je even mentaal wat minder in je vel zit. 
- De beste geur voor een stralende huid. Waar enkele van de bovengenoemde geuren hielpen bij het voorkomen van een ofwel droge of vette huid doet dit sinasappel dit ook. Echter bestrijd de sinasappel daarbovenop ook de bacteriën op de huid wat zorgt voor een stralende en goed verzorgde huid. 

Toepassing:
Als je kijkt naar de bovenstaande voordelen van de sinasappel zou ik stellen dat dit eigenlijk een alleskunner is en dus ook geschikt voor iedere situatie. Zowel bij het opstaan, vlak voor het slapen gaan of als momentje tussendoor. Deze geur is geschikt voor iedere situatie.