Hoe werken etherische/essentiële oliën?

essentiële oliën?

Hoe kan het dat etherische/essentiële oliën invloed hebben op mijn emotionele toestand? Hoe worden de etherische oliën gewonnen?

Allereerst raken mensen vaak in de war door het gebruik van de 2 verschillende woorden met eigenlijk dezelfde betekenis. Wij gebruiken vaak het woord etherische oliën, maar hier kun je dus ook essentiële oliën gebruiken en vice versa. 

We gaan vandaag vooral in op de eerdere genoemde 'hoe-vragen'. 

We zullen in dit blog niet te diep ingaan op de stof. Etherische oliën kan namelijk als tamelijk moeilijke stof worden ervaren terwijl voor onze producten enkel de basis kennis nodig is. Wij beantwoorden in dit blog de 2 meest gesteld vragen over etherische oliën zodat jij na het lezen van dit blog precies weet wat nodig is over deze bijzondere oliën.

Hoe werken de oliën? Hoe kan het dat de inademing hiervan invloed heeft op mijn gemoedstoestand?

Dit is absoluut de meest gestelde vraag, en dat is ook zeer begrijpelijk. Dit wordt door veel mensen namelijk als onzin weggezet, maar de werking van onze stoom tabletten (dankzij de etherische oliën) wordt door de volgende wetenschappelijk bewezen beredenering onderbouwd. 

De oliën werken komen bij ons stoom tabletten op 2 manieren binnen; via de huid en via de neus.

Via de neus: de geur van de olie komt direct binnen via ons limbische systeem (ook wel emotionele brein genoemd). Dit limbische systeem heeft en directe verbinding met je zenuwstelsel. Door het inademen van de geuren van de etherische oliën worden prikkels doorgegeven aan het zenuwstelsel die het op zijn beurt doorgeeft aan de organen en de rest van het lichaam.
Het bijzondere hiervan is dat de dit dus direct invloed heeft op je gemoedstoestand omdat de oliën voorbij gaan aan het rationele brein. 

Via de huid: in tegenstelling tot andere substanties kunnen essentiële oliën dankzij de werkzame bestandsdelen door de opperhuid heen dringen. Zo kunnen ze door de cellen en lymfe opgenomen worden en zo in het bloed terecht komen om zo door het hele lichaam vervoert te worden. Op deze manier kan de olie bijvoorbeeld pijn verlichten, vocht afvoeren of bacteriën doden. Afhankelijk van uit welke plant de olie komt. 
Dit is ook waarom wij aantal aanraden om de de stoom tabletten te gebruiken bij een (extra) warme douche. Hierdoor gaan de poriën in je huid namelijk verder open staan en heb je dus het optimale resultaat. 



Hoe worden etherische oliën gewonnen/gemaakt?

Officieel gezien zijn enkel de stoffen uit de plant die worden gewonnen met waterdampdestillatie etherische oliën. Echter is zit er maar een zeer beperkt aantal van dit soort oliën in een plant en dus is het lastig om te maken en dus erg schaars. Hierom gebruiken veel bedrijven vaak oliën van mindere kwaliteit om de productiekosten te drukken. Hier wordt vaak olie gemengd of verdunt wat niet alleen de werking vermindert; dit kan zelfs gevaarlijk zijn. 
Bij My-Moment verwerken wij enkel etherische oliën die gewonnen worden met waterdampdestillatie in ons tabletten en dit zal je ook merken bij gebruik. Dit geeft namelijk een veel sterkere aroma aan de stoom en bovendien is dit veel bevorderlijker voor de gezondheid.

Mocht je nog meer vragen hebben over stoomtabletten in het algemeen zou ik je aanraden het volgende blog met de 20 meest gestelde vragen over stoomtabletten eens door te nemen. 
Verder staan we natuurlijk ook altijd voor je klaar om je vragen te beantwoorden!